Leontine van Hooft

Spreker, inclusief-ondernemer en auteur

Biografie

Leontine S.A.A. van Hooft is geboren in Maasdriel en groeide op in Brabant. Met een achtergrond als corporate antropoloog en organisatieadviseur op het gebied van diversity, integrity en crosscultural communication is Leontine een visionaire ondernemer op het Afrikaanse continent, spreker en auteur. Op haar 45ste besluit zij de masterstudie bestuurs-en organisatieantropologie te volgen aan de Universiteit Utrecht.

Over Ubuntu

‘Aan alle vrouwen en mannen die iedere dag naar hun werk gaan en daarbij hun menselijkheid bewaren. Zij leveren een bijdrage aan de organisatie waar zij werken door te doen wat zij doen, en zij leveren een bijdrage aan de wereld door tijdens het werk te zijn wie zij zijn …’
- Nelson Mandela

Waar aan de bovenkant traditionele bedrijven markten uitkleden en hun betekenis uithollen, werken aan de onderkant moderne ondernemers aan de opbouw van een nieuwe mondiale samenleving. Vrijheid, humaniteit en waarde toevoegen zijn daarbij belangrijker geworden dan een snelle carrière of inkomen. Betekenis is het nieuwe DNA geworden van moderne organisaties. We zijn daarmee op weg van ‘shareholder driven’, naar ‘’meaning driven’ organisaties. Van Bruto Nationaal Product, naar Bruto Mondiaal Geluk. En daarmee staan we aan de kraamkamer van een nieuwe economie.

‘Zeg,… in het huis hiernaast is een schat verborgen!’
‘Maar eh… er is hiernaast helemaal geen huis.’
Geeft niet, dan bouwen we er een!’

- The Marx Brothers

Ik geloof sterk in het vermogen van organisaties om voor verandering te zorgen. In innovatieve, wendbare organisaties die de huidige crisissen te lijf kunnen gaan en voor een betere wereld kunnen zorgen. In organisaties die ertoe doen. Ik wil laten zien en bewijzen dat het concept van Ubuntu daarbij van groot belang kan zijn.

Ik had het kunnen laten bij mijn managementboeken, lezingen en masterclasses over mijn ervaringen met Ubuntu en mijn Afrikaanse avonturen. Maar de corporate antropoloog en de ondernemer in mij wilden meer. Ik wilde toepassen. Zo werd Ubuntu leiderschap langzaam maar zeker de basis onder ons familiebedrijf: GreenDreamCompany. Onze organisatie is waardengedreven vanuit hoofd, hart en handen. En we hebben een sterk, betrokken en divers team, waarin ik mij als leider gewaardeerd voel en waarin ik gewoon een van ons allen ben.

We zijn er nog lang niet en leren zelf ook nog dagelijks bij. Maar na vijftien jaar in onze organisatie te hebben gewerkt met de Ubuntu-filosofie is het tijd om de lessen die wij met vallen en opstaan hebben geleerd met anderen te delen. Zo is mijn derde managementboek, Evolutionair leiderschap, ontstaan en bedoeld. Het boek bevat praktische lessen en tips voor mensen die op zoek zijn naar hoe het anders én beter kan. Voor leiders en medewerkers van organisaties. En voor hen die organisaties begeleiden in hun ontwikkeling en die net als ik mooie woorden willen omzetten in concrete daden.

Binnen de opleiding Ubuntu, Leiderschap en Burgerschap stel ik de praktische toepasbaarheid van Ubuntu centraal. Wat betekent bijvoorbeeld het delen van de waarheid binnen een organisatie? Hoe doe je dat? Wat zegt dat over leiderschap? Hoe krijg je collectief draagvlak voor besluiten? In tien lessen, met voorbeelden van wat werkt en wat niet werkt, geef ik je een kijkje in de keuken van Ubuntu-management in de praktijk. Lessen die de ondernemende wereld van morgen hard nodig heeft.

De klokt tikt door…tijd om op pad te gaan.


Managementboeken van Leontine:

Over Ubuntu, lessen voor moedigere leiders en innovatieve organisaties die er toe willen doen. 

Dit boek maakt aan de hand van tien lessen en praktijkvoorbeelden van over de hele wereld overtuigend duidelijk wat Ubuntu kan betekenen voor organisaties die inzien dat het echt anders moet. En anders kan. Een bron van inspiratie.

Verschijnt: augustus 2023

Over Ubuntu, verbindend leiderschap, in een nieuwe wereld

In dit boek laat Leontine je niet alleen kennismaken met Ubuntu, maar laat ze ook zien hoe Ubuntu westerse ondernemers, beleidsmakers en managers, kan helpen antwoorden te vinden op de vraagstukken van deze tijd. Ook neemt ze je mee in haar eigen organisatie, GreenDreamCompany, hoe zij Ubuntu daarbinnen heeft geïntegreerd. Juist vanuit haar eigen ondernemerschap weet zij dat denken vanuit verbondenheid je veel verder brengt dan de focus op individueel belang en winstmaximalisatie.

In het Engels uitgebracht onder de titel The Power of African Thinking (via Amazon)

Over Ubuntu, inclusief en waardegedreven ondernemen

Dit managementboek is een verdieping op De kracht van Afrikaans denken.

Leontine laat in dit boek zien hoe Ubuntu in het hedendaagse Afrika zijn weg heeft gevonden naar organisatieculturen en managementstijlen. Zij legt uit hoe Ubuntu de ruggengraat heeft kunnen worden van een geroemd sociaal economisch ontwikkelingsmodel. Zij laat zien hoe dit universele model ook het Westen van dienst kan zijn in de transformatiefase waarin we zitten. Zij laat je wederom in de keuken kijken van haar eigen bedrijf, GreenDreamCompany, waar Ubuntu inmiddels vertaald is naar inclusief en waardengedreven ondernemen. Zij reikt je inzichten, ideeën en voorbeelden aan waardoor je staat te popelen om morgen te starten met implementeren binnen de organisatie.

In het Engels uitgebracht onder de titel The Way to Gross Global Happiness (via Amazon)

Awards

  • 2011 Regionale Vrouw van het Jaar, Ned (topic: inspirerend & betrokken ondernemerschap)
  • 2015 The Voice Achievers Award, Afrika/ Ned(topic: outstanding motivational speaker)
  • 2017 Women Super Achiever Award, India (topic: female influencer)

Door het geven van lezingen, workshops en het deelnemen aan forums draagt Leontine haar visie op ondernemerschap binnen een nieuwe wereld op en Ubuntu als filosofie voor organisatieontwikkeling verder uit.

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Founder Ubuntu Society, Hoofdopleider Ubuntu-opleidingen, Auteur en Spreker

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL001830328B49
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.