Leontine van Hooft

L. van Hooft, spreker, inclusief ondernemer en auteur

Biografie

Leontine S.A.A. van Hooft is geboren in Maasdriel en groeide op in Brabant. Met een achtergrond als corporate antropoloog en organisatieadviseur op het gebied van diversity, integrity en crosscultural communication is Leontine een visionaire ondernemer op het Afrikaanse continent, spreker en auteur. Op haar 45ste besluit zij de masterstudie bestuurs-en organisatieantropologie te volgen aan de Universiteit Utrecht.

Momenteel bindt het Westen de strijd aan met de crisis, terwijl Afrika juist nu enorm in opkomst is. Vele groei-economieën bevinden zich op het Afrikaanse continent. Hoe kan het dat het proces van genoeg is genoeg zich juist nu voltrekt?

De wereld op zijn kop

De Westerse wereld zit midden in een transitieperiode, een fase waarin we overgaan naar een ander tijdperk waarin het welzijn van mensen meer centraal staat. De tijd dat het Bruto Nationaal Product belangrijker is dan het Bruto Nationaal Geluk, heeft zijn langste tijd gehad. Wat kan Ubuntu betekenen voor Westerse organisaties? En wat voor type leiderschap past daarbij?  Is het toevallig dat de afgelopen tijd grote leiders heeft voortgebracht die hun roots hebben in Afrika? Charismatische mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan, Ellen Sirleaf, DesmondTutu, Paul Kagame en Barack Obama worden geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden, vermogen tot verbinden en hun doortastendheid. Het zijn leiders die beschikken over visie, lef, passie en compassie.

Ondernemen vanuit lef, passie, compassie en betekenisgeving

Leontine denkt dat een deel van het antwoord op deze vraag gevonden kan worden in Ubuntu, de humanistische levensfilosofie die in de genen van de Afrikaan geworteld zit. In het Ubuntu, zoals zij het heeft aangetroffen en ervaren vanuit haar achtergrond als antropoloog en als ondernemer in deze opkomende landen. Ubuntu laat zich het beste omschrijven als ‘I exist because of we’.


Managementboeken van Leontine:

  • De kracht van Afrikaans denken (4e druk, ISBN 9789058715982))

Over Ubuntu, verbindend leiderschap, in een nieuwe wereld

In dit boek laat Leontine je niet alleen kennismaken met Ubuntu, maar laat ze ook zien hoe Ubuntu westerse ondernemers, beleidsmakers en managers, kan helpen antwoorden te vinden op de vraagstukken van deze tijd. Ook neemt ze u mee in haar eigen organisatie, GreenDreamCompany, hoe zij Ubuntu daarbinnen heeft geïntegreerd. Juist vanuit haar eigen ondernemerschap weet zij dat denken vanuit verbondenheid je veel verder brengt dan de focus op individueel belang en winstmaximalisatie.

In het Engels uitgebracht onder de titel The Power of African Thinking (via Amazon)

  • De weg naar bruto mondiaal geluk (ISBN 9789462720626)

Over Ubuntu, inclusief en waardegedreven ondernemen

Dit managementboek is een verdieping op De kracht van Afrikaans denken.

Leontine laat in dit boek zien hoe Ubuntu in het hedendaagse Afrika zijn weg heeft gevonden naar organisatieculturen en managementstijlen. Zij legt uit hoe Ubuntu de ruggengraat heeft kunnen worden van een geroemd sociaal economisch ontwikkelingsmodel. Zij laat zien hoe dit  universele model ook het Westen van dienst kan zijn in de transformatiefase waarin we zitten. Zij laat u wederom in de keuken kijken van haar eigen bedrijf, GreenDreamCompany, waar Ubuntu inmiddels vertaald is naar inclusief en waarde gedreven ondernemen. Zij reikt u inzichten, ideeën en voorbeelden aan waardoor staat te popelen om morgen te starten met implementeren binnen uw organisatie.

In het Engels uitgebracht onder de titel The Way to Gross Global Happiness (via Amazon)

Awards

  • 2011 Regionale Vrouw van het Jaar, Ned (topic: inspirerend & betrokken ondernemerschap)
  • 2015 The Voice Achievers Award, Afrika/ Ned(topic: outstanding motivational speaker)
  • 2017 Women Super Achiever Award, India (topic: female influencer)

Door het geven van lezingen, workshops en het deelnemen aan forums draagt Leontine haar visie op ondernemerschap binnen een nieuwe wereld op en Ubuntu als filosofie voor organisatieontwikkeling verder uit.

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Organisatie coach, Trainer & Opleider
Gestalt Systeemtherapeute & Supervisor

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL001830328B49
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.