Dag 3

3 november 2018

Thema’s : “Ubuntu en Reconciliation”

  • Bezoek aan Robbeneiland
  • ’s Avonds meeting met Dr. Dumisani Magadlela

Dagtour naar Robben Island

Robbeneiland in Kaapstad: Waar Nelson Mandela Zuid-Afrika veranderde

Nelson Mandela – alleen zijn naam doet dit land op haar grondvesten schudden.  Oud-president van Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor het einde van Apartheid, vader van het volk, rolmodel en uber-voorbeeld van het hele land. Nummer 46664, Mandela's gevangenisnummer, is een iconisch getal. Nelson Mandela een symbool van het land, geliefd onder nagenoeg iedereen. Zuid-Afrika, en wellicht zelfs de hele wereld, zou zonder hem niet hetzelfde geweest zijn.

5 december 2013 is een verdrietige dag voor heel Zuid-Afrika. Het is de dag waarop een wereldleider van ongekend formaat, een icoon waar de hele wereld trots op is en een man die door iedereen gemist zal worden, overleed. May Madiba rest in peace. 

Een vakantie in Kaapstad mag dan ook niet voorbijgaan zonder stil te staan bij het bijzondere en veelbetekenende leven van deze wereldicoon. Het is niet voor niets dat de Waterfront de toeristische attractie nummer 1 van Kaapstad is – de vertrekkende boot naar Robbeneiland heeft daar alles mee te maken. Bijna elke toerist, vakantieganger en Nederlander die in de Kaap woont bezoekt ooit de gevangenis waar Nelson Mandela 27 jaar van zijn leven doorbracht: Robben Island. 

 

Dagtrip Robbeneiland

Vanaf de Clock Tower in de V&A Waterfront gaat elke twee uur de ferry naar Robben Island. In een boottrip van ongeveer 25 min. vaar je af van de Kaapse kust (wat hele mooie, ansichtwaardige plaatjes van Kaapstad oplevert) en wordt vervolgens aangelegd aan Robben Island. Voor een bezoek aan Robbeneiland moet je in totaal ruim 3,5 uur uittrekken. 

Na de korte boottocht naar het eiland toe stap je over op de bus, die in een klein uurtje een bijzondere route over het eiland rijdt, onderweg alles uitleggend over de oorsprong van het eiland, de bewoners en alles wat zich op het eiland afgespeeld heeft en nog steeds doet. Na de busrit maak je te voet een wandeling door het cellencomplex van Robben Island, en natuurlijk kom je daarbij langs de cel van Mandela. Tijdens dat laatste deel van de tour word je rondgeleid door een ex-gevangene van Robbeneiland. 

Een paar feitjes over Robbeneiland die je misschien nog niet wist:
- Er wonen nog steeds mensen op Robbeneiland, een kleine 200 om precies te zijn. Het zijn veelal de mensen die de rondleiding verzorgen, hun families en mensen die om een andere reden op het eiland werken.
- Nelson Mandela zat niet exact 27 jaar op het eiland gevangen, hij bracht onder meer ook tijd door in de Verster gevangenis in Paarl. 
- De gevangenis als zodanig werd zeker niet ingericht puur om politieke gevangenen tijdens Apartheid te ‘herbergen’, maar werd al veel eerder in gebruik genomen als gevangenis.

Het zou zonde zijn als wij hier een verslag van A tot Z zouden geven over ons bezoek aan deze bijzondere plek in Kaapstad. Sterker nog, dat willen we niet. Omdat een tour naar Robbeneiland bovendien ook helemaal niet samen te vatten valt op papier. Het is bijzonder, indrukwekkend en bijzonder indrukwekkend. 

 

Dr. Dumisani Magadlela

Dr. Dumisani Magadlela is deze dag niet alleen onze speciale gastdocent, hij is al deelnemer aan onze studiegroep vanaf vrijdagavond en zal ook de dag hierna meegaan naar Khayelitsha. Dr. Dumisani Magadlela neemt ons op bevlogen wijze mee in het hart van Ubuntu. Wat is Ubuntu? Wat betekent Ubuntu Leadership in welke context?

Wat is er volgens hem nodig in de wereld en wat kan de wereld juist van (Zuid)- Afrika leren? Wat is de essentie van Reconciliation in Ubuntu?

 

Brief profile

Dr. Dumisani Magadlela is a behavioral scientist and a certified international executive coach. He is currently (2015) the Programme Manager for the Pan African Capacity Building Programme (PACBP), a partnership initiative among leading regional development finance institutions (DFIs), the Development Bank of Southern Africa (DBSA), the Industrial Development Corporation (IDC) and a French development agency, the AFD. Dumi serves on the faculty of The Coaching Centre where he co-founded the Ubuntu Coaching Foundation. On weekends and in his spare time, Dumi teaches and trains professionals in executive coaching, Ubuntu coaching, and leadership development, and supports organisations in developing dynamic cultures and employee engagement. When he can, Dumi also supervises Masters and Doctoral students through academic institutions around South Africa. He facilitates training sessions on Ubuntu Intelligence in modern organisations and businesses. Dumi has featured numerous times on radio and television programmes discussing coaching, organizational culture, the value of Ubuntu/Botho/Unhu, and other pertinent African and global leadership issues. He is passionate about African leadership and African youth, and about developing African capacity to take advantage of the demographic dividend and build on the current economic tide favoring the African continent.

Nelson Mandela explains Ubuntu and Reconciliation:

Annette’s blog

Het is haar missie om het diepgewortelde mensbesef Ubuntu verder te ontwikkelen en uit te dragen in ons 'samenwerken in samenleving'.

Zelfde bloed

11 | 11 | 15

Interview met: Nomalungelo Asange ’Gladys’ Pango Door: Annette...

Lees meer »
Alle blogberichten

Agenda

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Organisatie coach, Trainer & Opleider
Gestalt Psychotherapeut & Supervisor

Sint Hubertusstraat 17
5614 CH Eindhoven

Van Horneplein 3
6085 CZ  Horn

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL158598441B02
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.