Dag 3

30 oktober 2021

Thema’s : “Ubuntu en Reconciliation”

  • Bezoek aan Robbeneiland
  • ’s Avonds meeting met Dr. Dumisani Magadlela

Dagtour naar Robben Island

Robbeneiland in Kaapstad: Waar Nelson Mandela Zuid-Afrika veranderde

Nelson Mandela – alleen zijn naam doet dit land op haar grondvesten schudden.  Oud-president van Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor het einde van Apartheid, vader van het volk, rolmodel en uber-voorbeeld van het hele land. Nummer 46664, Mandela's gevangenisnummer, is een iconisch getal. Nelson Mandela een symbool van het land, geliefd onder nagenoeg iedereen. Zuid-Afrika, en wellicht zelfs de hele wereld, zou zonder hem niet hetzelfde geweest zijn.

5 december 2013 is een verdrietige dag voor heel Zuid-Afrika. Het is de dag waarop een wereldleider van ongekend formaat, een icoon waar de hele wereld trots op is en een man die door iedereen gemist zal worden, overleed. May Madiba rest in peace. 

Een vakantie in Kaapstad mag dan ook niet voorbijgaan zonder stil te staan bij het bijzondere en veelbetekenende leven van deze wereldicoon. Het is niet voor niets dat de Waterfront de toeristische attractie nummer 1 van Kaapstad is – de vertrekkende boot naar Robbeneiland heeft daar alles mee te maken. Bijna elke toerist, vakantieganger en Nederlander die in de Kaap woont bezoekt ooit de gevangenis waar Nelson Mandela 27 jaar van zijn leven doorbracht: Robben Island. 

 

Dagtrip Robbeneiland

Vanaf de Clock Tower in de V&A Waterfront gaat elke twee uur de ferry naar Robben Island. In een boottrip van ongeveer 25 min. vaar je af van de Kaapse kust (wat hele mooie, ansichtwaardige plaatjes van Kaapstad oplevert) en wordt vervolgens aangelegd aan Robben Island. Voor een bezoek aan Robbeneiland moet je in totaal ruim 3,5 uur uittrekken. 

Na de korte boottocht naar het eiland toe stap je over op de bus, die in een klein uurtje een bijzondere route over het eiland rijdt, onderweg alles uitleggend over de oorsprong van het eiland, de bewoners en alles wat zich op het eiland afgespeeld heeft en nog steeds doet. Na de busrit maak je te voet een wandeling door het cellencomplex van Robben Island, en natuurlijk kom je daarbij langs de cel van Mandela. Tijdens dat laatste deel van de tour word je rondgeleid door een ex-gevangene van Robbeneiland. 

Een paar feitjes over Robbeneiland die je misschien nog niet wist:
- Er wonen nog steeds mensen op Robbeneiland, een kleine 200 om precies te zijn. Het zijn veelal de mensen die de rondleiding verzorgen, hun families en mensen die om een andere reden op het eiland werken.
- Nelson Mandela zat niet exact 27 jaar op het eiland gevangen, hij bracht onder meer ook tijd door in de Verster gevangenis in Paarl. 
- De gevangenis als zodanig werd zeker niet ingericht puur om politieke gevangenen tijdens Apartheid te ‘herbergen’, maar werd al veel eerder in gebruik genomen als gevangenis.

Het zou zonde zijn als wij hier een verslag van A tot Z zouden geven over ons bezoek aan deze bijzondere plek in Kaapstad. Sterker nog, dat willen we niet. Omdat een tour naar Robbeneiland bovendien ook helemaal niet samen te vatten valt op papier. Het is bijzonder, indrukwekkend en bijzonder indrukwekkend. 


Christo Brand

Christo Brand was 11 jaar lang bewaker van Mandela tot aan zijn vrijlating in 1990. Een ongebruikelijke vriendschap ontstond tussen bewaker en gevangene op Robbeneiland. Brand is altijd een persoonlijke vriend van Nelson Mandela en zijn familie gebleven. Hij schreef een boek over zijn ervaringen.

Christo Brand zal ons op de zaterdagavond van de Ubuntu Studiereis vergezellen tijdens ‘die braai’ samen met zijn vrouw Estelle. Hij zal uitgebreid zijn ‘story’ vertellen en speciale band met Nelson Mandela. De bewaker en de gevangene, die twee vrienden werden. We kunnen hem informeel alle persoonlijke vragen stellen, die jou bezighouden met betrekking tot het thema reconciliation.

 


Nelson Mandela explains Ubuntu and Reconciliation:

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Founder Ubuntu Society, Hoofdopleider Ubuntu-opleidingen, Auteur en Spreker

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL001830328B49
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.