Leontine van Hooft

L. van Hooft, spreker, inclusief ondernemer en auteur

Biografie

Leontine S.A.A. van Hooft is geboren in Maasdriel en groeide op in Brabant. Met een achtergrond als corporate antropoloog en organisatieadviseur op het gebied van diversity, integrity en crosscultural communication is Leontine een visionaire ondernemer op het Afrikaanse continent, spreker en auteur. Op haar 45ste besluit zij de masterstudie bestuurs-en organisatieantropologie te volgen aan de Universiteit Utrecht.

Momenteel bindt het Westen de strijd aan met de crisis, terwijl Afrika juist nu enorm in opkomst is. Vele groei-economieën bevinden zich op het Afrikaanse continent. Hoe kan het dat het proces van genoeg is genoeg zich juist nu voltrekt?

De wereld op zijn kop

De Westerse wereld zit midden in een transitieperiode, een fase waarin we overgaan naar een ander tijdperk waarin het welzijn van mensen meer centraal staat. De tijd dat het Bruto Nationaal Product belangrijker is dan het Bruto Nationaal Geluk, heeft zijn langste tijd gehad. Wat kan Ubuntu betekenen voor Westerse organisaties? En wat voor type leiderschap past daarbij?  Is het toevallig dat de afgelopen tijd grote leiders heeft voortgebracht die hun roots hebben in Afrika? Charismatische mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan, Ellen Sirleaf, DesmondTutu, Paul Kagame en Barack Obama worden geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden, vermogen tot verbinden en hun doortastendheid. Het zijn leiders die beschikken over visie, lef, passie en compassie.

Ondernemen vanuit lef, passie, compassie en betekenisgeving

Leontine denkt dat een deel van het antwoord op deze vraag gevonden kan worden in Ubuntu, de humanistische levensfilosofie die in de genen van de Afrikaan geworteld zit. In het Ubuntu, zoals zij het heeft aangetroffen en ervaren vanuit haar achtergrond als antropoloog en als ondernemer in deze opkomende landen. Ubuntu laat zich het beste omschrijven als ‘I exist because of we’.

De kracht en veerkracht van Afrika

Inmiddels heeft zij de kracht en veerkracht van Afrika mogen ervaren in het internationaal zaken doen. Zelfs in de gesprekken met de taxichauffeurs ontdekte ze een ander Afrika dan mij tot dan toe was voorgespiegeld. Zij heeft zich vele vragen gesteld … Het heeft haar werken, haar privéleven en mens-zijn sterk beïnvloed. Maar meer dan dat: het heeft haar ook de werkelijke armoede van de westerse wereld laten zien. Om met haar kennis en ervaring meer te kunnen betekenen voor het continent en haarzelf is zij, samen met haar partner, een bedrijf begonnen, GreenDreamCompany. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het realiseren van toeristische gebiedsontwikkelingen in opkomende landen vanuit de vijf P’s: People, Planet, Profit, Pleasure en Passion. Het bedrijf is opgebouwd rondom Ubuntu-waarden.

Award: Regionale Vrouw van het Jaar 2011

In 2011 heeft zij een Award mogen ontvangen: Vrouw van Jaar 2011 in haar regio. Criteria die hieraan ten grondslag lagen waren: inspirerend en betrokken ondernemerschap.

De kracht van Afrikaans denken.

In haar boek, De kracht van Afrikaans denken, laat zij zien hoe Ubuntu westerse ondernemers, beleidsmakers en managers kan helpen. Juist vanuit haar eigen ondernemerschap weet zij dat denken vanuit verbondenheid je veel verder brengt dan de focus op individueel belang en winstmaximalisatie.”

Door het geven van lezingen, workshops en het deelnemen aan forums draagt Leontine haar visie op ondernemerschap binnen een nieuwe wereld en op Ubuntu als filosofie voor organisatieontwikkeling verder uit.

 

Recente copyrightvrije foto’s

http://10.0.0.3/svc/xpl/FuDRH9nQXjLC49IMlaufMw/files/XCEPV-Cp4y6QHvpIe8kJ3qM7dzPfUYPj8/Leontine.jpg

Overzicht werkzaamheden:

 • Lezingen
 • Workshops
 • Deelname aan forums
 • Dagvoorzitter, moderator
   

Onderwerpenlijst:

 • De kracht van Afrikaans denken (Ubuntu)
 • Verbindend leiderschap
 • Ondernemen met lef
 • Internationaal Ondernemen
 • Lezingen op maat
   

Talen:

 • Nederlands
 • Engels
   

Catgorieënlijst:

 • Leiderschap en strategie, Ubuntu, Afrika-deskundige
 • Management
 • Cultuurmanagement
 • MVO, CRM, changemanagement
 • Ondernemerschap, branding
   

Drie schriftelijke referenties (zie ook websitewww.leontinevanhooft.nl):

Leontine van Hooft heeft ons geïnspireerd door haar ervaringen op het Afrikaanse continent met ons te delen. Daardoor proberen wij begrippen als besluitvormingskringen, de waarde van het collectief, inspirerend/bevlogen/dienend leiderschap, vertrouwen (Ubuntu) terug te laten komen binnen onze (onderwijs) organisatie.

Titus Hoedemaker, Bestuur ATO Scholenkring ‘s-Hertogenbosch 2013

Je schreef “Als ogen opengaan…”. Met jouw bijdrage met het boek De kracht van Afrikaans Denken heb je zeker de ogen geopend voor vele Zontians en deelneemsters aan de Zonta Zondag in Stijl 2012 in Vught. Ik ben ervan overtuigd dat je met het uitdragen van de Ubuntu-filosofie ons bewust hebt gemaakt van onze kansen die we hebben doordat wij deel uitmaken van een groter geheel en de verantwoordelijkheid die wij onder andere als Zontians hebben voor anderen. Mijn ogen zijn zeker nog verder open gegaan. Baie dankie,

Wendy Clijdesdale, President Zonta Den Bosch 2013

‘For parts of the world where the value systems have been eroded, Ubuntu can inject a breath of fresh air. For my part of the world, a return to our old customs has served us in great stead in the last decade’,

H.E. Mrs. Immaculee Uwanyiligira, Ambassador of Rwanda in The Hague, The Netherlands 2012 “Heb genoten van de gastvrije “meet en greet” en heb na afloop van je presentatie kennis kunnen maken met ‘soortgenoten’, mensen die een passie voor ondernemen in Afrika delen. Jullie manier van maken/construeren/bouwen delen met anderen is heel inspirerend. Joep Dohmen (filosoof van de levenskunst) zou in navolging van Michel Foucault, jullie werk betitelen met ‘van je leven een kunstwerk maken’.

Guus van Heereveldvoorzitter van Stepping Stone Liberia 2012

Over haar boek: De kracht van Afrikaans denken in Trouw:

‘Een intrigerend en aanmoedigend boek over hoe het ook anders kan in onze westerse samenleving’.
 

Prijscategorie als keynotespeaker:

€ 750 - € 1999

Annette’s blog

Het is haar missie om het diepgewortelde mensbesef Ubuntu verder te ontwikkelen en uit te dragen in ons 'samenwerken in samenleving'.

Zelfde bloed

11 | 11 | 15

Interview met: Nomalungelo Asange ’Gladys’ Pango Door: Annette...

Lees meer »
Alle blogberichten

Agenda

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Organisatie coach, Trainer & Opleider
Gestalt Psychotherapeut & Supervisor

Sint Hubertusstraat 17
5614 CH Eindhoven

Van Horneplein 3
6085 CZ  Horn

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL158598441B02
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.