OKAVANGO UBUNTU EXPERIENCE
OKAVANGO DELTA, BOTSWANA

 

I AM BECAUSE WE ARE. WE ARE BECAUSE THE PLANET IS. Dát is de essentie van Ubuntu. Om die essentie daadwerkelijk te kunnen voelen, te kunnen ervaren, organiseren we de UBUNTU EXPERIENCE in de prachtige Okavango Delta in Botswana, onder begeleiding van Alan McSmith.

Tijdens deze ervaringsgerichte reis ligt de nadruk op een holistische wilderniservaring: het één zijn met de natuur waardoor je de diepe verbinding met jezelf en de natuur kunt voelen en je je kunt verbinden met je eigen zielsopdracht. Een zeer belangrijk onderdeel daarbij is het te voet zien van groot wild, omdat die ervaring ons direct in contact brengt met wie we ten diepste zijn. De wijsheid van de inheemse bevolking met betrekking tot de natuur staat tijdens de trail centraal. Alan McSmith: “Het gaat niet om: wat kunnen we leren over de olifanten? Maar: wat kunnen we leren van de olifanten?”

De UBUNTU EXPERIENCE is een waardevolle, ervaringsgerichte aanvulling op de kennis uit de opleiding Ubuntu en de Ubuntu MOOC: samen bouwen aan een inclusieve en duurzame wereld, maar kan zeker ook los van de opleidingen worden gedaan.

Botswana en de Okavango Delta
De safarihoofdstad van Afrika. Zo wordt Botswana, een uitgestrekt en divers land tussen Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe, ook wel genoemd. Sinds de onafhankelijkheid in 1966 is Botswana een stabiele en welvarende natie die bovendien wereldleider is op het gebied van natuurbehoud. En met iets meer dan twee miljoen mensen is het land, dat zo groot is als Frankrijk, zeer dun bevolkt. De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld en een van de meest ongerepte wildernissen op aarde. De wirwar van waterwegen, lagunes, uiterwaarden en eilanden biedt ruimte aan vele wilde dieren en planten. De perfecte plek dus voor de UBUNTU EXPERIENCE.

Alan McSmith & Okwa Sarefo
De reis wordt begeleid door Alan McSmith, al meer dan 30 jaar wildernisgids en spoorzoeker in zes Afrikaanse landen. Voor Alan is de wildernis niet langer een plaats, maar een manier van leven. Alan: “De hartslag van Afrika is het sterkst buiten de gebaande paden, rond een kampvuur of te voet op pad.”
Alan werkt samen met Okwa Sarefo, een filosoof en wildernisgids uit Botswana en een dierbare vriend. Alan: “Ik ontmoette Okwa voor het eerst in 2003 toen ik voor een gids- en trainingsbedrijf werkte. Sindsdien zijn we vrienden en trailpartners. Onze wederzijdse liefde voor wandelingen en respectvolle ontmoetingen met dieren is verrassend gelijk.”

Okwa’s Camp
Okwa bedacht ook het concept voor Okwa’s Camp, de plek waar je tijdens de UBUNTU EXPERIENCE verblijft. Het kamp ligt dicht bij de Gomoti rivier aan de Tchai-Tchai lagune in het zuidoosten van de Okavango Delta. Het is volledig mobiel en zo opgezet dat het zo min mogelijk impact heeft op de gemeenschap en de natuur. Gemotoriseerde voertuigen zijn hier niet toegestaan; daarom is de tocht geheel te voet en per traditionele kano.
In Okwa’s Camp kun je de Ubuntu-filosofie die zo relevant en rijk is in Botswana direct ervaren. De essentie van het kamp is eenvoud en verbondenheid. Er is hier geen pretentie, alleen nederigheid en waardering voor het isolement en de wens om dat te beschermen. De lokale gemeenschapstrust beheert de locatie en daarom werkt Okwa met lokale gidsen en medewerkers: Okwa's dochter Ona, een kamporganisator en een kok. Zo profiteert de gemeenschap dus direct van de trail.
Een kampvuur met uitzicht op de lagune en de vlaktes daarachter vormt het middelpunt van het kamp. Faciliteiten zijn gedeelde 2-persoons ripstop canvas koepeltenten (2,4 m²) met ingenaaide grondzeilen. Matrassen, linnengoed, kussens en handdoeken zijn aanwezig. Er zijn gedeelde composttoiletten en emmerdouches.

 

Reisschema (samenvatting)

Een uitgebreid reisschema vind je verderop.

DAG 1: Aankomst in Maun en rit naar Thamalakane River Lodge voor de eerste nacht. Diner ter plaatse.
DAG 2: Rit naar Okwa's Camp in de Okavango Delta, middagwandeling, diner en overnachting.
DAGEN 3-5: Trailactiviteiten vanuit Okwa’s Camp.
DAG 6: Ochtendwandeling gevolgd door ontbijt en terugkeer naar Maun.

Investering

De UBUNTU EXPERIENCE is te boeken vanaf $ 2100 (gebaseerd op 8 deelnemers en gedeelde 2-persoons tenten).

Inclusief:

 • Transfer naar de Thamalakane River Lodge
 • Overnachting in de Thamalakane River Lodge inclusief diner en ontbijt
 • Transfer van Maun naar Okavango (en terug)
 • 5 nachten in gedeelde tenten met beddengoed en handdoeken
 • Alle maaltijden, thee, koffie en gezuiverd water (let op: tijdens de trail is er geen alcohol of frisdrank verkrijgbaar)
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen:

 • (Internationale) vluchten/ reis naar Maun
 • Accommodatie in Johannesburg of na afloop van de trail
 • Drankjes in de Thamalakane River Lodge
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Covid tests (indien nodig)

 

Wil jij deelnemen aan de Ubuntu Experience in Botswana?

Meer informatie & boeken

 

         

Reisschema (uitgebreid)

Dag 1: Aankomst in Maun (Botswana) en rit naar Thamalakane River Lodge
De UBUNTU EXPERIENCE begint bij aankomst in Maun, een klein stadje aan de rand van de Okavango Delta. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Johannesburg naar Maun; aarzel niet om contact op te nemen als je daarover vragen hebt. Vanaf het vliegveld rijden we naar onze basis in Maun: de Thamalakane River Lodge. Gelegen aan de prachtige Thamalakane rivier, de levensader van Maun, is het de ideale plek om samen te komen en kennis te maken met de groep.
De accommodatie bestaat uit ensuite chalets, een centrale lounge, een eetruimte en een zwembad met uitzicht op de rivier. Op deze plek vertellen we je meer over de geschiedenis van Maun en het noorden van Botswana, en over de mysterieuze overstromingen en waterwegen van het even complexe als wonderlijke Okavango-systeem. We gaan aan tafel voor het diner en delen verhalen rond het vuur!

Dag 2: Rit naar Okwa's Camp
Na het ontbijt vertrekken we per land cruiser naar het noorden. Onderweg passeren we enkele kleine dorpen die een interessant beeld geven van het leven op het platteland van Botswana. Als we afslaan richting de Okavango Delta worden de dorpen kleiner en meer afgelegen tot we het uitgestrekte wildgebied binnengaan. Bij een waterweg ontmoeten we het team van Okwa’s Camp en worden we in traditionele boomstamkano's naar het kamp gebracht. De reis vanaf Maun duurt ongeveer 3 uur. We komen aan voor een snack en bereiden ons voor op een middagwandeling om het eiland te verkennen. Daarna is het tijd voor het diner en de overnachting.

Dag 3 t/m dag 6: Trailactiviteiten vanuit Okwa's Camp
Op de eilanden rond Okwa’s Camp leeft veel wild: er worden regelmatig olifanten, leeuwen, buffels, nijlpaarden, giraffen, zebra's, antilopen en hyena’s gespot. De ideale uitvalsbasis dus voor mekorotochten (tochten in een traditionele kano) en wandelingen. We zijn daarin bovendien flexibel. Zo kunnen we meerdere mekoro-excursies combineren om verschillende gebieden te bereiken of de mekorotochten combineren met wandelingen. Een kampvuur en een ketel vergezellen ons op elke tocht en we zorgen voor een picknick en snacks onderweg.

Speuren
We beginnen in de vroege ochtend met thee of koffie en koekjes. Bij zonsopkomst gaan we te voet op zoek naar sporen van groot wild. Speuren is een eeuwenoude activiteit waarbij we de door dieren achtergelaten informatie en tekens analyseren door middel van observatie en gevoel. Precies de componenten die we nodig hebben om door de onzekere landschappen van onze moderne wereld te navigeren. Als onze zintuigen op scherp staan, komen geuren, geluiden en gevoelens tot leven. Het geluid van een brekende tak of de voetafdrukken in het zand geven cruciale informatie. Op die manier zorgt wandelen in de wildernis voor verbonden waardering van de omgeving én de habitat en het gedrag van dieren.

Verhalen
Verhalen vertellen is essentieel onderweg. We kunnen namelijk veel leren van de wildernis en onze eeuwenoude relatie met moeder aarde. We delen de verhalen van de wilde dieren en planten en voeren zinvolle gesprekken over de natuur en hoe de wildernis ons kan inspireren en transformeren. We stoppen regelmatig om de geluiden en indrukken van de wildernis in ons op te nemen. Het tempo is langzaam, zodat we alert zijn en voorbereid op wat de bush ons te bieden heeft. Hoewel de inhoud van de gesprekken zal afhangen van timing, dynamiek, weer en mogelijkheden, zullen de volgende thema’s onderweg vrijwel zeker aan de orde komen:

 • Angsten onder ogen zien
 • Waarde van de gemeenschap
 • Zelfvertrouwen in tijden van verandering
 • Hoe te navigeren door onzekere landschappen
 • De kracht van persoonlijk leiderschap
 • De kracht van luisteren
 • Verbinding met de natuur en ecologische principes
 • Integratie in het moderne leven

Dag 7: Terugkeer naar Maun
Na het ontbijt en een ochtendactiviteit gaan we terug naar het vliegveld van Maun, waar we op tijd aankomen voor de vlucht richting Johannesburg, zodat je op tijd bent voor de aansluiting op de internationale vlucht naar huis.

NB
* Bekijk hier de veelgestelde vragen en de algemene voorwaarden (in het Engels).
* Wil je langer blijven? Dan heb je diverse mogelijkheden. Vanaf Maun kun je direct naar een ander kamp in de Delta, of naar Linyanti, Chobe of Makgadikgadi Pans National Park vliegen. Ook kan Alan een reis op maat maken naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Neem contact op met het kantoor als je meer wilt weten over de mogelijkheden. Alan’s vrouw Sarah McSmith helpt je graag.

 

TSAMAYA SENTLE!
(Goede reis!)

 

           

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Founder Ubuntu Society, Hoofdopleider Ubuntu-opleidingen, Auteur en Spreker

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL001830328B49
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.