4. Etappe O van EPOS

4 en 5 April 2019

4 april 2019 Module O1 van epOs: Ubuntu, Organisaties en Leiderschap o.l.v. Prof. Dr. Jo Caris

Een integrale kijk op samenwerken en leiderschap

Organisaties kunnen getypeerd worden als open systemen; ze staan in voortdurende wisselwerking met de omgeving.

Verschillende afdelingen, functies en mensen in de organisatie zijn georiënteerd op verschillende delen van die omgeving (cliënten, arbeidsmarkt, financiën etc.) met bijbehorende  verschillen in waardeoriëntatie,  afspraken en gedragingen.

Het leiden van een organisatie houdt in dat die verschillende oriëntaties op elkaar worden afgestemd en gericht op bereiken van een gezamenlijk overall doel.

Een van de belemmeringen hierbij is de alom aanwezige beleving van wij (ingroup) en zij (outgroup) en de daarbij behorende onderlinge coöperatie respectievelijk competitie die niet altijd het organisatiebelang dienen. Leidinggeven is een voortdurende afweging tussen het stimuleren van mensen om hun individuele expertises in te zetten en het sturen op onderlinge samenhang en de gerichtheid op het organisatiedoel.

Hoe dat succesvol kan, is afhankelijk van de taak van de organisatie (bijvoorbeeld meer of minder complex of de mate van abstractie) en de situatie waarin de organisatie zich bevindt (bijvoorbeeld in een fase van groei, stabiliteit dan wel krimp).

Er bestaan daarom geen ideale leiders. Het gaat om de match tussen persoonskenmerken en de kenmerken van de taak van de organisatie en de situatie. In die zin kunnen we allemaal in meer of mindere mate ergens leider zijn.


  5 april 2019 Module O2 van epOs: Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap in Organisaties en Ondernemerschap onder leiding van Leontine van Hooft

  De weg naar bruto mondiaal geluk 

  'Ubuntu, inclusief en waarde gedreven ondernemen'  

  ‘Journalist:'Mr Gandhi, hoe denkt u over de beschaving van het Westen?'
  ~ Gandhi: 'Ik denk dat dat een goed idee zou zijn'.

  'Het is meer dan interessant om te zien dat spiritueel ingestelde mensen steeds meer in de richting denken als wetenschappers, techneuten en ondernemers. Dat was tot voor kort wel anders. Waar spirituele interesses zich vroeger niet lieten verbinden met economie, is het fascinerend om te zien dat er juist in tijden van mondiale turbulentie, steeds meer mensen opstaan die een antwoord trachten te geven op de werkelijk grote vraagstukken van deze tijd. Mensen die een soort mondiale win-win nastreven tussen spiritualiteit, wetenschap, technologie en ondernemerschap.  Mensen die de noodzaak zien om in actie te komen. Ook is er geld genoeg in de wereld.En daarmee hebben we als wereld alles in huis om de grote wereld thema’s aan te pakken.

  Waar aan de bovenkant oude bedrijven markten uitkleden en hun betekenis uithollen, werken aan de onderkant nieuwe ondernemers aan de opbouw van een nieuwe mondiale samenleving. Vrijheid, humaniteit en waarde toevoegen zijn daarbij belangrijker geworden dan een snelle carrière of inkomen. Betekenis is het nieuwe DNA geworden van moderne organisaties. We zijn daarmee op weg van ‘shareholder driven, naar ‘’meaning driven’ organisaties. Van bruto Nationaal Product, naar Bruto Mondiaal Geluk. En daarmee staan we aan de kraamkamer van een nieuwe economie.

  ‘Zeg,… in het huis hiernaast is een schat verborgen!’
  ‘Maar eh… er is hiernaast helemaal geen huis.’
  Geeft niet, dan bouwen we er een!’

  ~ The Marx Brothers

  In dit dagdeel gaan we op weg naar de ondernemende wereld van morgen.  Zijn er voorbeelden en mensen waar we ons in deze zoektocht aan kunnen spiegelen? Wat zijn de waarden die een moderne organisatie definiëren? Hoe kun je ze vertalen naar jouw organisatie?

  De klokt tikt door…tijd om op pad te gaan.

   Annette’s blog

   Het is haar missie om het diepgewortelde mensbesef Ubuntu verder te ontwikkelen en uit te dragen in ons 'samenwerken in samenleving'.

   Zelfde bloed

   11 | 11 | 15

   Interview met: Nomalungelo Asange ’Gladys’ Pango Door: Annette...

   Lees meer »
   Alle blogberichten

   Agenda

   Adresgegevens

   Annette Nobuntu Mul
   Organisatie coach, Trainer & Opleider
   Gestalt Psychotherapeut & Supervisor

   Sint Hubertusstraat 17
   5614 CH Eindhoven

   Van Horneplein 3
   6085 CZ  Horn

   +31 (0)6 287 810 52
   annette@ubuntusociety.nl

   BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
   Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
   Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
   Licentienummer: 901048R
   AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
   AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

   BTW: NL158598441B02
   KvK:  60846283

   Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

   Uw internetbrowser is verouderd.

   Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.